Med telesno aktivnostjo – zlasti pri daljših ali intenzivnejših treningih – v telesu potekajo naravni vnetni procesi. Ti procesi so pomembni, saj pripomorejo k obnovi mišic in tkiv ter pomagajo telesu pri prilagajanju na obremenitve. Vendar pa lahko ob zelo intenzivni ali pogosti vadbi pride do pretiranega vnetja, kar lahko upočasni regeneracijo, poveča tveganje za poškodbe in vodi do t. i. stanja pretreniranosti.

Če to stanje traja dlje časa, lahko oslabi tudi imunski sistem in poveča dovzetnost za okužbe. Zato je pomembno poiskati učinkovite strategije za uravnavanje teh vnetnih odzivov.

Raziskave kažejo, da ima prehrana pomembno vlogo pri obvladovanju vnetja. Ciljano dodajanje ogljikovih hidratov, kot je mešanica maltodekstrina in fruktoze, lahko zmanjša vnetne procese in pospeši okrevanje.

Pri tem ne smemo pozabiti še na maščobne kisline – sodobna prehrana pogosto vsebuje preveč omega-6 maščob (npr. iz rastlinskih olj), ki so povezane s tvorbo vnetnih snovi, medtem ko je vnos protivnetnih omega-3 maščobnih kislin (npr. iz mastnih rib) pogosto prenizek. Neuravnotežen odnos med tema dvema maščobnima kislinama je zaznan tudi pri športnikih in vpliva na povečano vnetje po vadbi.

Namen raziskave

Ekipa Enervit se je odločila izvesti raziskavo, da bi podrobneje preučila vpliv mešanice maltodekstrina in fruktoze (v razmerju 2 : 1) na vnetje po intenzivni vadbi. V raziskavi je sodelovala skupina tekačev, rezultati pa so pokazali obetavne učinke prehranske podpore pri regeneraciji.


Potek raziskave

V raziskavi je sodelovalo 29 tekačev (4 ženske in 25 moških), ki so opravili dve tekaški preizkušnji v dolžini 15 kilometrov na ravninskem terenu.

Študija je bila zasnovana kot randomizirana, s placebo skupino in navzkrižnim (cross-over) pristopom. Vsak udeleženec je enkrat prejel mešanico ogljikovih hidratov, drugič pa placebo (neaktivno snov). Obe preizkušnji sta potekali v tedenskem razmiku, intenzivnost teka pa je bila enaka, določena na podlagi predhodnega VO2max testa.

Dodatek ogljikovih hidratov (80 g/h) so udeleženci začeli uživati tik pred tekom in nadaljevali dve uri po aktivnosti. Učinke so spremljali z odvzemi krvi – pred vadbo, takoj po njej ter 24 ur pozneje.

Meritve, ki razkrivajo vnetje in regeneracijo

Raziskovalci so spremljali več pomembnih bioloških markerjev, povezanih z vnetjem in stresom:

  • IL-6 (interlevkin-6): citokin, ki posreduje vnetne signale – povišane vrednosti kažejo na akutno vnetje.

  • Bele krvničke: se po vadbi običajno povečajo zaradi imunske aktivacije.

  • hs-CRP (visoko občutljiv C-reaktivni protein): označuje prisotnost vnetja.

  • Kortizol: hormon, ki se poveča ob telesnem ali psihičnem stresu.

  • CK (kreatin kinaza): encim, ki kaže na poškodbo mišičnih celic.



Rezultati

Od 29 tekačev jih je 26 uspešno zaključilo raziskavo. Povprečen čas teka je bil 57 minut in 40 sekund, s primerljivimi vrednostmi mlečne kisline v obeh tekih.

Ključni učinki ogljikohidratne mešanice (maltodekstrin : fruktoza, 2 : 1):

  • 10 % manj belih krvničk tri ure po vadbi (manj vnetja).

  • 80 % manj kortizola, kar pomeni manj telesnega stresa in utrujenosti.

  • 20 % nižja raven IL-6 takoj po vadbi v primerjavi s placebo skupino.

Pomembno je poudariti, da so bile koristi vidne pri vnosu 80 g ogljikovih hidratov na uro, medtem ko študije z nižjimi odmerki (npr. 40 g/h ali manj) niso pokazale podobnih učinkov.


Učinki na maščobne kisline

Zanimiv je bil tudi učinek na lipidni profil. V vseh primerih so se po vadbi povišale ravni tako omega-3 kot omega-6 maščobnih kislin. V skupini, ki je uživala ogljikohidratno mešanico, pa se je povečala predvsem raven DHA (omega-3 kisline z močnimi protivnetnimi učinki), medtem ko se je raven AA (arahidonske kisline, omega-6) znižala za približno 5 %.

To pomeni izboljšanje razmerja omega-6 / omega-3, kar je ključno za nadzorovanje vnetja.


Povezava med razmerjem omega-6 / omega-3 in mišično poškodbo

Raziskava je pokazala, da lahko razmerje AA/EPA (omega-6 / omega-3) vpliva na obseg mišične poškodbe po vadbi:

  • Če je bilo razmerje nad 30, se je raven kreatin kinaze (CK) močno povečala v 24 urah po teku (znak večjih poškodb mišic).

  • Če je bilo razmerje pod 30, se CK ni bistveno zvišala – kar pomeni boljšo regeneracijo.

Ustrezno razmerje omega maščob v telesu pred vadbo torej lahko pomembno prispeva k zaščiti mišic.


Zaključek

Uživanje mešanice maltodekstrina in fruktoze v razmerju 2 : 1, v odmerku 80 gramov na uro aktivnosti, ima pomemben pozitiven vpliv na regeneracijo po vadbi:

  • Zmanjšuje vnetje (nižje vrednosti IL-6, belih krvničk in kortizola),

  • izboljšuje lipidni profil (več DHA, manj AA),

  • ter pomaga preprečevati mišične poškodbe, če je v telesu ustrezno razmerje omega-6 / omega-3 maščobnih kislin.

Ti izsledki potrjujejo, da ima ustrezna prehranska strategija ključno vlogo pri hitrejšem okrevanju, boljšem počutju in višji športni zmogljivosti.